Tandsten kan vara orsaken till tandlossning

Nya studier visar att risken för att utveckla ett antal allvarliga sjukdomar ökar när munhygien inte är tillräckligt bra. Detta är särskilt sant om du lider av hjärt-kärlsjukdom, blodproppar och diabetes. Den skyldige heter munbakterier. Därför är en förutsättning att få tandsten och plack under kontroll.

Kvinnor riskerar särskilt att tappa tänder efter klimakteriet om de har rökt i 26 år eller mer.

Slarv, likgiltighet, tandläkarskräck och en liten plånbok är viktiga faktorer när det gäller utveckling av bakteriell beläggning på tänderna, dvs. plack och tandsten. Forskning vet också idag att dålig munhälsa hjälper till att driva dålig hälsa i form av till exempel hjärt & kärlsjukdomar, blodproppar och diabetes i helt fel riktning.


Därför är det också viktigt att förstå vad det är som utlöser plack, tandsten, hål och tandköttsinflammation. Till exempel bildar bakterier på tänderna plack och utvecklar tandsten och hål, kallad karies. Sammantaget är orsaken att tänderna inte borstas helt rena. Men samtidigt är det mycket olika från person till person hur mycket kalk du har i saliven.

Om det bildas tandsten under tandköttet, finns det tandköttsinflammation och kanske också tandlossning. Om du tenderar att bilda tandsten ska du vara extra försiktig med tandborste och tandtråd. En betydande del av tiden för tandläkare och tandhygienist går till förebyggande behandling eller profylax, vilket är den medicinska termen för förebyggande.

Vad är tandsten?

Tandsten är ett problem som nästan alla känner och tyvärr är tandsten så fast att en professionell tandkräm krävs för att få bort den. Tartar, kallad calculus dentalis, är plack där kalk bildas. Plack är den oljiga, klibbiga och vitaktiga beläggningen som konstant bildas på bakteriernas tandytor. När kalk bildas i plack från saliv blir det tandsten, som sätter sig i ett lager på tänderna. Tartar bildas oftast över tandköttet. Processen kan jämföras med vattenförkalkning i kranar och duschar. Kalken i tandstenen kommer dock inte från dricksvattnet utan från vår saliv. Det finns stora skillnader från person till person när det gäller mängden tandsten som de bildar, men det finns en tendens att mängden tandsten ökar med åldern.
Tartar kan emellertid också bildas under tandköttet. Kalk i denna form av tandsten kommer dock inte från saliv utan från vätskeläckage och blödning som inträffar i tandköttsfickan på grund av gingivit eller periodontos.

Tartar har en grov yta som kan hålla fast vid plack. Tartar bör tas bort för att förhindra att allvarligare tillstånd som periodontos och luckor utvecklas ytterligare. Förutom tandsten som hotar tandhälsa kan det också vara ett kosmetiskt problem, eftersom tandstenen är porös, vilket resulterar i mer missfärgning snabbare.
De största mängderna av tandsten bildas vanligen på baksidan av underkäfttänderna och på framsidan av de stora kindtänderna på överkäken. Det vanligaste tecknet på tandsten är en gul eller brunaktig hård beläggning längs tandköttet som lätt kan ses och tydligt känns med tungspetsen. Därför rekommenderas det att du pratar med din tandläkare eller tandläkare om problem med tandsten. Självförhindrande av tandstenbildning sker genom effektiv munhygien, avlägsnande av plack och med en tandkräm som specifikt riktar sig mot tandsten.
När en tandsten har bildats kan bara tandläkaren eller tandläkaren ta bort den genom en tandrensning. Här avlägsnas alla hårda tartarbeläggningar och mjuka plackbeläggningar, så långt som möjligt all missfärgning från te, kaffe, tobak och andra livsmedel som sitter över tandköttet. Om tandsten finns under tandköttet, finns det antingen tandkötts eller parodontos, vilket kräver utökad tandvård. De flesta kan göra med tandrengöring och tandrengöring var sjätte månad.

Recent Content

link to Tandblekning

Tandblekning

Många drömmer om ett vitt och fräscht leende. Ett ljust och fint leende signalerar livskraft, glädje och lycka. Det smittar och öppnar dörrar – speciellt när det är ärligt och naturligt. I takt med vad vi utsätter våra tänder för så minskar dock vitheten för de flesta. Tandblekningar har därför blivit allt vanligare och det […]
link to Vad kostar det att gå till tandläkaren? Privat och hos Folktandvården.

Vad kostar det att gå till tandläkaren? Privat och hos Folktandvården.

Sedan 1999 råder det fri prissättning på tandvård i Sverige. Det betyder att tandläkare som arbetar på en privat klinik bestämmer själv hur mycket en behandling ska kosta. Vad just din behandling kommer att kosta beror på vilka undersökningar och behandlingar du behöver. Du har även ett statligt tandvårdsbidrag som hjälper dig med kostnaden. Nedan […]