Vad kostar det att gå till tandläkaren? Privat och hos Folktandvården.

Sedan 1999 råder det fri prissättning på tandvård i Sverige. Det betyder att tandläkare som arbetar på en privat klinik bestämmer själv hur mycket en behandling ska kosta. Vad just din behandling kommer att kosta beror på vilka undersökningar och behandlingar du behöver. Du har även ett statligt tandvårdsbidrag som hjälper dig med kostnaden.

Nedan följer några prisexempel

Priserna nedan är endast en vägledning från den aktuella referensprislistan och just vilken behandling som du behöver göra går inte att veta innan du varit på ditt första besök.

Basundersökning

Den vanliga och gärna årliga kontrollen av din tänder varierar i pris beroende på var i Sverige. Referenspriset är 865 kr men bor du i en större stad där det finns många tandläkare kan du komma ner betydligt i pris. Det är värt att jämföra priser mellan de olika tandläkarna.

Besöka tandläkaren akut

Har du fått akut tandvärk eller varit med om en olycka är du i behov av en akut tandläkartid. Kan inte din vanliga tandläkare ta emot dig kan du besöka en annan klinik för att få hjälp. De undersöker då din munhåla och ser i första hand till så att du slipper smärtan. Vid akuta besök uppstår det ofta kompletterande besök. Ett akutbesök kostar från 375 kr.

Ta bort tandsten

Tandsten bildas av bakteriebeläggningar på tänderna och finns i två typer. Den ena är, efter en tid, synlig och bildas ovanför tandköttskanten. Den är till en början vit med gulnar efter en tid. Du kan även känna den skrovliga ytan med tungspetsen.

Den andra typen av tandsten bildas under tandköttskanten och är inte synlig för ögat. När det gått så långt att tandköttet blivit inflamerat på grund av tandsten kan du börja blöda lite när du borstar tänderna.

För att få veta om du har tandsten under tandköttskanten och riskerar att få tandlossning måste du bli undersökt av en tandläkare eller tandhygienist. Kostnaden för att ta bort tandsten ser du nedan.

Kostnad för att ta bort tandsten

 • Avlägsnande av tandsten: 280 kr
 • Avlägsnande av tandsten, omfattande: 530 kr
 • Avlägsnande av tandsten, särskilt tidskrävande: 825 kr

Dra ut en tand

Om din tandläkare inte ser något sätt att rädda den skadade tanden kan det bli aktuellt att dra ut den. Det kan röra sig om problem med en visdomstand, inflammation eller annan skada.

Med dagens tandvård är det oftast smärtfritt att dra ut en tand. Dock kan det uppstå en del blödningar, svullnader eller ömhet efter att din tand är utdragen. Priset för att dra ut en tand varierar på hur den sitter.

Priser på att dra ut en tand

 • Tanduttagning, en tand: 1035 kr
 • Tanduttagning, när separation eller friläggning krävs, en tand: 1715 kr

Laga en tand

Att laga en tand innebär att tandläkaren tar bort all karies, rengör och fyller håligheten i tanden. Lagar du flera tänder samtidigt blir det ofta rabatt.

Priser för att laga en tand

 • Fyllning av en yta på framtand eller hörntand: 615 kr
 • Fyllning av två ytor på framtand eller hörntand: 975 kr
 • Fyllning av tre eller fler ytor på framtand eller hörntand: 1160 kr

Behöver du göra mer komplicerade lagningar går priset ofta upp. Kom ihåg att det är alltid bra att fråga din tandläkare om priset innan behandlingen.

Rotfylla en tand

Den vanligaste anledningen till att en tand är i behov av att rotfyllas är att pulpan har blivit infekterad. Detta sker oftast i samband med ett större hål i tanden.

När tanden rotfylls börjar tandläkaren med att avlägsna tandens inre mjukvävnad för att sedan fylla rotkanalen. Att rotfylla en tand gör ofta inte ont eftersom du får bedövning om det behövs.

Priser på att rotfylla en tand

 • Rensning och rotfyllning, en rotkanal: 3 445 kr
 • Rensning och rotfyllning, två rotkanaler: 4 150 kr
 • Rensning och rotfyllning, tre rotkanaler: 5 210 kr
 • Rensning och rotfyllning, fyra eller fler rotkanaler: 5 680 kr

Kostnad för tandställning

Om du behöver en tandställning för att justera dina tänder måste du först boka en tid för en konsultation. Det finns olika typer av tandställning och de ligger även i olika prisklasser. Enligt referensprislistan kan det kosta upp till 31 160kr att reglera dina tänder men kan i vissa fall bli det dubbla.

Priser för att justera dina tänder

 • Tandreglering, aktiv behandling högst 6 månader: 9 085 kr
 • Tandreglering, en käke, aktiv behandling 6 månader till 1 år: 13 640 kr
 • Tandreglering, en käke, aktiv behandling 1 år till 1,5 år: 16 960 kr
 • Tandreglering, en käke, aktiv behandling 1,5 år till 2 år: 19 975 kr
 • Tandreglering, en käke, aktiv behandling mer än 2 år: 24 745 kr
 • Tandreglering, båda käkar, aktiv behandling 6 månader till 1 år: 19 245 kr
 • Tandreglering, båda käkar, aktiv behandling 1 år till 1,5 år: 22 565 kr
 • Tandreglering, båda käkar, aktiv behandling 1,5 år till 2 år: 25 885 kr
 • Tandreglering, båda käkar, aktiv behandling mer än 2 år: 31 160 kr

Referensprislistans priser

Referensprislistan är en prislista på vad en normal behandling ska kosta. Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som varje år bestämmer priserna på listan. Det är också på den här prislistan som det statliga tandvårdsstödet grundar sig på.

Eftersom det är fri prissättning på tandvård inom Sverige kan varje tandläkare och tandhygienist ta vilket pris de vill för sina behandlingar. Priset på behandlingen ska för kliniken täcka till exempel lokal, personal, utrustning, material och skatt mm. Referensprislistan är därför ett bra hjälpmedel när du jämför priser på tandvård. Vill du se hela referensprislistan kan du klicka dig vidare till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets hemsida.

Staten betalar en viss del av din tandvård

Staten betalar, genom det statliga tandvårdsstödet, delar av din tandvård. Det här bidraget betalas ut genom Försäkringskassan och består av 2 delar, Det allmänna tandvårdsbidraget samt högkostnadsskyddet.

Allmänna tandvårdsbidraget

Den första delen är det allmänna tandvårdsbidraget som du får varje år. Bidraget varierar baserat på din ålder och var du bor och ligger mellan 300 – 600 kr per år. Varje år den 1 juli får du pengarna tillgodo hos Försäkringskassan. Bidraget kan spara du i högst 2 år och Försäkringskassan kontrollerar på hur mycket bidrag du har kvar. Du kan använda det som betalning eller delbetalning för tandvård hos valfri tandläkare eller tandhygienist, privat eller statligt.

Högkostnadsskydd

Den andra delen är ett högkostnadsskydd som tillämpas vid större behandlingar så du som patient endast betalar en del av din behandling. Ersättningen från högkostnadsskyddet baseras på referensprislistan som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket tar fram. Högkostnadsskyddet gäller inte på kosmetisk tandvård som till exempel tandblekning eller andra skönhetsingrepp.

Kostar din behandling under 3000 kr på referensprislistan får du betala behandlingen helt själv. Här använder du självklart ditt allmänna tandvårdsbidrag så det ska normalt sett bli billigare.

Kostar din behandling mellan 3 001 kr och 15 000 kr ersätter staten dig med 50 % av vad din behandling kostar. Kostar din behandling över 15 000 kr ersätter starten dig med hela 85 % av priset.

Bidraget gäller inte för kosmetisk tandvård

För att du ska kunna använda det statliga tandvårdsstödet ska din behandling hjälpa dig med att kunna äta, tugga, tala samt bli av med smärta, det vill säga normal tandvård. Vill du göra kosmetisk tandvård som till exempel bleka tänderna, göra en tandreglering eller sätta in skalfasader får du stå för hela kostnaden själv.

Gratis tandvård för dig som är under 23

Till och med det år som du, som är folkbokförd i Sverige, fyller 23 är det gratis att gå till tandläkaren över hela landet. Denna ålder kan variera uppåt något år i vissa landsting eftersom det är upp till dem att utforma dessa regler.

Gratis tandvård upp till 23 år gäller både hos Folktandvården och om du går till en privat tandläkare.

Privat tandvårdsförsäkring

Känner du att du behöver extra skydd mot dyra tandvårdskostnader kan du teckna en privat tandvårdsförsäkring. Ofta är de ganska dyra men de ger också ett bra skydd om olyckan är framme.

Dessa försäkringar täcker ofta rutinbehandlingar, ditt årliga tandläkarbesök samt dyrare behandlingar som rotfyllningar, broar och kronor.

En tandvårdsförsäkring kostar från ca 30 – 300 kr per månad beroende på din ålder samt tandhälsa. Har du en sådan försäkring betalar du vanligtvis inget mer för dina tandläkarbesök .

Är det dyrare att gå till privat tandläkare eller Folktandvården?

Är det viktigt för dig att alltid ha samma tandläkare, är det en fördel att gå till privat tandläkare. Detta eftersom privat tandvård inte byter tandläkare lika ofta som Folktandvården. Det kan också vara en trygghet för familjemedlemmar att gå till samma tandläkare.

Alla privatkliniker sätter sina egna priser och kan i vissa fall vara billigare än den statliga tandvården. Du får också använda ditt tandvårdsbidrag hos en privat klinik. Det är dock viktigt att kolla upp den privata kliniken innan du besöker den. Läs recensioner på nätet eller välj en tandläkare som någon av dina vänner går till.

På folktandvården arbetar det ofta fler tandläkare, vilket bidrar till en bättre konsultation mellan tandläkarna. Till exempel kan de på ett naturligt sätt diskutera och rådfråga varandra kring vilken behandling som passar bäst. Det finns givetvis också inom den privatan tandvården på många ställen.

Recent Content

link to Tandsten kan vara orsaken till tandlossning

Tandsten kan vara orsaken till tandlossning

Nya studier visar att risken för att utveckla ett antal allvarliga sjukdomar ökar när munhygien inte är tillräckligt bra. Detta är särskilt sant om du lider av hjärt-kärlsjukdom, blodproppar och diabetes. Den skyldige heter munbakterier. Därför är en förutsättning att få tandsten och plack under kontroll. Kvinnor riskerar särskilt att tappa tänder efter klimakteriet om […]
link to Tandblekning

Tandblekning

Många drömmer om ett vitt och fräscht leende. Ett ljust och fint leende signalerar livskraft, glädje och lycka. Det smittar och öppnar dörrar – speciellt när det är ärligt och naturligt. I takt med vad vi utsätter våra tänder för så minskar dock vitheten för de flesta. Tandblekningar har därför blivit allt vanligare och det […]